"Cukorbeteg vagy? Nem is látszik!"
2017. június 20. írta: Diablady

"Cukorbeteg vagy? Nem is látszik!"

/10 kérdés, amivel cukorbeteg fiatalként szembesülsz írta: magyarm/

És 10 cinikus válasz, amit bármikor előhúzhatsz

  1. Amikor megtudják, hogy cukorbeteg vagy: „Ilyen fiatalon?”excited animated GIF

Igen, egészen megdöbbentő módon ilyen fiatalon is lehet valaki cukorbeteg. És lesznek is sajnos.

  1. „Az én nagymamám is cukorbeteg volt, de csak gyógyszert szedett, te minek lövöd magad?”Dancing Grannies

Már olyan sokszor leírtam, hogy a laikusok nem tesznek különbséget az 1-es és 2-es típus között. Ilyenkor türelmesnek kell lenni, elmagyarázni, hogy van némi különbség a kettő között.

  1. „Olyan rossz a cukrod, hogy azért kell az inzulin? ”

Nem, azért mert szeretem szurkálni magam.

  1. „A nagypapám is cukorbeteg volt, és nem figyelt oda, ezért levágták a lábát. Te nem félsz?”

http://i.imgur.com/m2hmUaU.gif

Nem, sőt külön várom. De most komolyan. Tudom, hogy egy adott betegségnél mindig a legsúlyosabb dolgok kerülnek először szóba, de ne legyél már ennyire tapintatlan. A legtöbb cukorbeteg amúgy is küzd ezekkel a félelmekkel, nem kell még ráerősíteni.

  1. „Te ihatsz alkoholt?”

drinking animated GIF

Igen. Az orvos receptre írja.

  1. „Biztos, hogy megeheted azt a csokit?”

311 Poénos GIF gyűjtemény :)

Nem, de meg szeretnék halni, ezért most ezt megeszem.

  1. „Mennyi szokott lenni a cukrod?”

http://i.imgur.com/aev5jsv.gif

3.5.12.29. És ezek permutációja.

  1. „Ki fogod nőni?”

192 Poénos GIF gyűjtemény :)

Igen, és mint a régi ruháimat odaadom a fiatalabb családtagoknak. Csak, hogy érezzék a törődést.

  1. „Nem fáj a mérés?”

Cheezburger animated GIF

Minden alkalommal felér egy kivégzéssel… Egyébként, ha valaki aranyosan érdeklődik, akkor fel szoktam ajánlani, hogy megmérem a cukrát, és rögtön meglátja, hogy gyakorlatilag észre sem veszi.

  10. „Cukorbeteg vagy? Nem is látszik!”

Nekem ez a személyes kedvencem. Tiszta szerencse, hogy nem látszik rajtam, de tulajdonképpen miért is kellene látszania?

Egyik kedvenc cikkemet olvashatjátok!

Nagyon jól összeszedte Magyar Marci a különböző kérdéseket, amikkel gyakran találkozhat egy fiatal cukorbeteg. Enyhe humorral fűszerezve sorban jönnek az emberek számára nem egyértelmű kérdések a cukorbetegektől. Amikre nyers, cinikus, mosolyra fakasztó válaszok érkeznek.

Én úgy vagyok vele, hogy nyugodtan kérdezzenek tőlem, érdeklődjenek, maximum mosolygok egy jót a kérdésen. Az viszont mentségükre szóljon a laikus embereknek, hogy tényleg nincs mindenki tisztában azzal, mit is jelent a cukorbetegség, mit is jelent cukorbetegnek lenni. Lehet ugyanezeket a kérdéseket most egy cukorbetegtől én is feltenném, ha nem lennék az. Én jobban ismerem ezt az "állapotot". De elárulok valamit: Még nekem is nagyon sokat kell tanulnom ezzel kapcsolatban! Hiszen az emberi szervezet egy bonyolult rendszer, nagyon összetett.

P.S.: Kérdezzetek ezentúl is tőlem bármit, én ugyanúgy válaszolni fogok!  És nem, nem fogom kinőni!;)

Szép, napsütéses napot!

Forrás: http://diabteen.blog.hu/

Üdv: Kiss Kriszti

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diablady.blog.hu/api/trackback/id/tr8612608127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Expresszbusz · http://expresszbusz.blog.hu/ 2017.06.21. 21:13:34

Ezt már olvastam valahol....
Nem tudom miért kellene cinikusan válaszolni ilyen kérdésekre. Ami egy cukorbetegnek egyértelmű, az másnak nem feltétlenül az. (Itt a "cukorbeteg" behelyettesíthető bármilyen más betegséggel, vagy akár foglalkozással, hobbival, stb.)
Nem tartozik az általános műveltséghez minden betegség pontos tüneteinek, kezelésének és életvitelre való hatásának ismerete. A kérdések között van tapintatlan is, ez igaz, arra nagyjából elfogadható egy cinikus válasz, de a többre szerintem nem,

inkvisitor 2017.06.21. 21:42:01

Sokkal kellemetlenebb, hogy süteménnyel kínálnak, azzal a felkiáltással hogy ez barnacukorral van, ezt megeheted!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.06.21. 23:15:19

Sok sikert a bloghoz, tapasztalatból mondom, a blogolás felszabadít :)

Most hogy kiraktak a főoldalra, ha nem akarsz túl sok felesleges kérdéssel szembesülni, én elején belinkelnék egy cikket ami elmagyarázza a különbséget az 1/2/3-as cukorbetegségekre, mert egyáltalán nem nyilvánvaló az 1-es annak, akit nem érint. A 2-es a gyakori és az van benne az emberek tudatában minden vonatkozásával.

John Doe3 2017.06.22. 08:56:31

@Ződ2000: és rosszul (vö. kinövöd, ugye?).

John Doe3 2017.06.22. 08:59:16

@Expresszbusz: azért "kell" cinikusan válaszolni az ilyen jellegű kérdésekre, mert a kérdező itt nem egyszerűen kíváncsi, hanem a mindent-jobban-tudás alapállásából tesz fel álkérdéseket.

szsuzsanna 2017.06.22. 09:58:28

Kedves Kriszti!
Az átl. művelt emberek nagy része, -többnyire, tudja, hogy a fiatal kori cukorbetegség = gyógyíthatatlan és súlyos betegség, -aminek, igen sok "szövődménye", -"következménye", stb-je van.
-és, lehet, hogy sokszor, hirtelen "zavarában-részvétében", hülyeségeket is kérdez, mond...

-igenis rettenetes, és szörnyű, az I.típusú, gyermek-fiatalkori cukorbetegség!! -a szülőknek, legalább annyira...
-kívánom, hogy olyanokat írj, ami segíthet a sortársaidnak...
-DE, az -"ugyanúgy élhetünk, - mintha nem is", -és egyéb álságos baromságokat, remélem nem "nyomatod", mert ez HAZUGSÁG lenne...

2017.06.22. 14:43:30

> Tiszta szerencse, hogy nem látszik rajtam, de tulajdonképpen miért is kellene látszania?

Eh, akkor lefordítom a kérdést: "Hogy lehetsz cukros, amikor nem is vagy dagadt geci?"

Ilyenkor elmondhatod, hogy "A kettes típus az, amit attól kapnak, hogy addig zabálnak, amíg már az izmok oda se basznak az inzulinra. A kettes az, ami gusztustalan kövér csicska hájas geciknek szokott lenni. Nekem egyes van, helyből nincs is inzulinom. Mi többnyire vékonyak vagyunk."

Dzsontra Volta 2017.06.22. 23:15:49

Én gecire leszarom, hogy ki mit gondol rólam, baromira hidegen hagy, hogy ki mit gondol a cukorbetegségről, nekem 1-es típusú autoimmun verzió van 30 éve szövődmény nélkül. Mostanában már inkább csak viccet csinálok belőle, mivel egy a betegségemhez hasonlóan sztereotíp szakmám is van és mindkettő önmagában is kizáró tényező az emberek fejében az életvitelemmel kapcsolatban. A gyerekeim edzőivel röhögcsélünk a fiatalkorunkon és a régi uszis ökörködéseinken (egyikükkel emlékszünk egymásra, hogy nagyokat meccseltünk, a másik pedig ugyanabban a klubban úszott, ahol én, csak másik edzőnél, plusz ő "lány" is) és szokták mondogatni, hogy mennyire nagyon boldogok lennének, ha a mostani tanítványaik csak fele annyira mennének, mint én most (az oktatás melletti pályán szoktam úszni, amig a gyerekeknek edzés van), ilyenkor szoktam megjegyezni, hogy ez nem is rossz teljesítmény egy 40+ éves programozótól :)

szsuzsanna 2017.06.23. 12:21:53

@aszfaltparaszt: Te tényleg egy büdös ostoba paraszt vagy!
Nem hiszem el, hogy cukorbeteg vagy, -csak egy ostoba, rohadék troll lehetsz ezzel a szöveggel! -Te is egy dagadék zabálós voltál?
Te, buta, idióta, -a II tip. cukorbetegek nagy része, itthon!, -NEM csak a dagadt zabáló, -hanem, sajnos, a különböző, stresszes élethelyzetek miatt IS, -alakulhat ki.

2017.06.23. 14:07:45

@aszfaltparaszt: amit a kettesről írtál az komplett faszság.

Expresszbusz · http://expresszbusz.blog.hu/ 2017.07.04. 01:05:05

@John Doe3: Nem értek egyet. Némelyik kérdést lehet így is érteni, de nem mindet. A cinizmus amúgy semmire sem helyes reakció.
süti beállítások módosítása